Psikodinamik psikoterapi, temellerini Freud'un öncüsü olduğu psikanalitik teoriden alır. Bu teoriye göre psikolojik sorunlar geçmişte birçok sebeple baş etmekte zorlandığımız, farkındalık alanımız dışındaki duygular, düşünceler ve anılardan kaynaklanır. Bunların farkında olmadığımız sürece sorun yaratmaya devam ederler.
Terapide amaç geçmişte bu duygu, düşünce ve anıların güncel hayatımızdaki duygu durumumuz, ilişkilerimiz ve kararlarımıza etkisini anlamak ve farkındalık kazanmaktır. Kaçındığımız bu duygu, düşünce ve anılarla psikoterapide kontrollü bir şekilde yüzleştikçe yaşadığımız problemlerin etkisinin azaldığını ya da yok olduğunu görürüz.
Süreç odaklı olan psikodinamik psikoterapide en az haftada bir kere danışan ve psikoterapist, danışanın geçmişte ve bugünde yaşadığı biricik deneyimlerini anlamlandırmaya çalışır. Bu zamana kadar yaşanılan hayatın zorlukları ve insan olma halinin karmaşık doğası gereği bu anlamlandırma çabası zaman zaman inişli çıkışlı ve yorucu bir süreç olabilir. Fakat psikodinamik psikoterapi kişiye kendinden, ilişkilerinden ve dünyasından memnun olma, kararlarına ve deneyimlerine farklı açılardan bakabilme, zorluklar yaşasa da onlarla baş etme kapasitesini içselleştirebilme gibi özellikler kazandırır.
Bu nedenle de diğer psikoterapi yöntemlerinden farklı olarak sadece psikolojik sorunlar (panik atak, depresyon, kaygı bozuklukları, kişilik bozuklukları vs.) yaşayan kişilerin yanında, kendi üzerine düşünmek, farkında olmadığı etkenlerin tercihlerini nasıl etkileyebileceğini öğrenmek ve temelde kendisini daha iyi tanımak ve hayatını buna göre yaşayarak daha özgür kararlar vermek isteyen insanlar için de etkili bir bilimsel yöntemdir.
Konu Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin İletişime Geçiniz